Foto: Peter Giodani in Aerodrom Ljubljana

KAKŠNO JE VREME NA BRNIKU?

Urška Končar in Igor Areh o strahu pred letenjem

»Če v tem trenutku izvem, da moram jutri na letalo, bom šla. To je največji uspeh,« Urška povzame rezultat terapij s hipnozo, ki so ji pomagale premagati strah pred letenjem. Strah, ki je bil tako velik, da je ob misli na letališče noge niso ubogale, kri v žilah pa ji je ledenela. Ker dela v marketingu, ima rada šport in si želi spoznavati nove kraje, jo je to vse bolj omejevalo, tako v poslu kot zasebno. Pomoč je poiskala pri psihoterapevtu Igorju Arehu, ki ga je spoznala, ko ji je na fakulteti predaval psihologijo, kasneje pa sta postala prijatelja. Igor jo je najprej pod hipnozo odpeljal od doma do pristanka letala, zdaj pa je za njo že kar nekaj čisto pravih poletov (skoraj) brez strahu.

M_letalo1

Urška: Kot otrok nisem imela strahu pred letenjem in višino, enkrat sem se celo v Vrsarju vozila v panoramskem letalu, enem tistih, ki so sestavljeni iz več različnih delov, sedeži so bili na primer iz avtobusa (smeh). Strah pred višino je postal bolj intenziven po 20. letu, da je tako močan, pa sem spoznala na izletu v hribe. Na polovici planinske poti sem se ustavila, noge niso hotele več naprej, telo me ni ubogalo in v glavi se mi je vrtelo. Takrat sem to potlačila, a sem se s temi občutki srečevala ves čas. Nisem mogla na primer stopiti k oknu v stolpnici, kaj šele pogledati dol.

Igor: Vsi imamo v sebi anksioznosti, a šele zaradi nekega sprožilca lahko postanejo močnejše. Sprožilec je lahko kar koli, smrt bližnjega, celo smrt ljubljenčka, neka izguba. Takrat to vzbrsti in razvijejo se strahovi, ki te, če se s tem ne ukvarjaš, lahko začnejo obvladovati. In tudi če se ukvarjaš s tem, strah nikoli ne izgine, le naučiš se živeti z njim. Strah je v resnici dober, zaradi strahu si to, kar si. Če se na primer bojiš izpita, se učiš. Strah je gonilo, a če ga je preveč, te lahko hromi. Ko pridejo ljudje na terapijo, nikoli ne vrtam po njihovi notranjosti, človeka je namreč zelo lahko razstaviti, težko pa ga je nazaj sestaviti. Sami povedo, kolikor želijo, pomaga jim, ko se zavedo, da ni z njimi nič narobe, da niso duševno moteni, imajo pa težave, ki jih omejujejo, da bi dosegli vse, kar bi lahko.

M_urska

Urška Končar

Enkrat sem celo na spletu iskala, kako je ime pilotu, ki bo pilotiral letalo, na katero naj bi šla. Preverila sem karakteristike in statistike letala. Potem sem hotela še vedeti, kdo je pilot in kakšna je njegova življenjska situacija (smeh).

KAKO SE LOTITI SVOJIH STRAHOV?

Urška: Lotiš se tako, da prideš na terapijo.

Igor: In to ni majhen korak. Jaz kot terapevt pa moram dokazati, da sem vreden zaupanja. Hipnoza, ki jo izvajam, ni hipnoza, ki jo vidimo na televiziji, niti ni podobna plesu, s čimer jo nekateri radi primerjajo. Še najbolj je podobna pripovedovanju pravljice otroku. Najprej veliko govori klient, ko čuti, da ga razumem, se vzpostavi zaupanje, vse več si upa pri hipnozi. Jaz pa ga tudi vse bolje spoznavam in lahko v njegovi glavi ustvarim vse lepše svetove. Z Urško sva šla pod hipnozo na letalo, korak za korakom, od pripravljanja prtljage do poti na letališče. Enkrat sva bila le v letalu, ki ni vzletelo, naslednjič sva že vzletela. Klient čuti strah, a ve, da lahko kadar koli odpre oči, v simuliranem okolju raste njegova samozavest. Anksioznosti je ogromno, Urška se je svoji lahko izognila tako, da ni šla na letalo, nekdo pa si ne upa v trgovini ogovoriti prodajalke, drugi ima strah pred javnim nastopanjem, tretji se boji vožnje na avtobusu ali po avtocesti …

Urška: Na avtocesti lahko na prvem izvozu zaviješ dol, na letalu pa ne moreš (smeh). Sprašuješ se, kaj se bo zgodilo, če te zgrabi panika. Kaj, če se bo stopnjevalo? Kam naj se umaknem? Mi bodo znali pomagati? Vse to ti hodi po glavi. Nekateri ti potem svetujejo, da zvrni kak kozarček …

Igor: Ko si pod vplivom psihoaktivnih snovi, so tvoji strahovi še bolj brez nadzora. Podobno je z marihuano; morda ti kdo reče, da si enega zvij in boš srečen, a če si bil prej nesrečen, boš potem še bolj.

Urška: Alkohola res ne svetujem, razen če je strah pred letenjem za koga le izgovor (smeh).

m_letalisce_Lj

TELEVIZIJSKA HIPNOZA JE NEETIČNA

Urška: Seveda sem mislila, da mene ne bo mogoče hipnotizirati, poznala sem le šov hipnozo, ki jo vidimo na televiziji, pa še to slabo. Zelo me je zanimalo, ali bo Igorju uspelo, da me hipnotizira, bila sem skeptična, a sem takoj sledila in sodelovala.

Igor: Ker si mi zaupala, poznala sva se že od prej. A to je redkost; če klienta dobro poznaš, ga je teže hipnotizirati.

Urška: Če ne bi bila prijatelja, me verjetno ne bi mogel; pretvarjala bi se, da sem hipnotizirana, in se ne bi več vrnila (nasmeh).

Igor: Nikoli ne veš zagotovo, ali je človek res hipnotiziran, to trdijo le šov hipnotizerji. Delajo s pomočjo avtoritete, dvignejo se nad človeka, v resnici pa terapevtska hipnoza ne poteka tako, klient in terapevt sta na isti ravni in si zaupata. Anksioznemu človeku ne smeš odvzeti ideje, da je svoboden in da ima nadzor, zato ga tudi težko hipnotiziraš. Hipnoza, ki jo vidimo na televiziji, je s psihološkega vidika neetična. To, da nekdo na odru »gunca afne« in ga bo zato kasneje sram, ni etično, čeprav v šovbiznisu pravijo, da je, ker je v to privolil.

M_igor

Igor Areh

In tako sem v soboto, ko je bil predviden povratni let, dobil sms-sporočilo od Urške, kakšno je vreme na Brniku. Bilo je oblačno in vetrovno, prav nič lepo, seveda me je zamikalo reči, da je sončno, da se bo sploh vrnila (smeh).

BALA SEM SE TURBULENC IN SLABEGA VREMENA

Urška: Moj prvi let pred terapijami s hipnozo je bil v Egipt, potovanje smo si dali kot darilo po uspešnem projektu. Polet sem želela doživeti skupaj s prijatelji, nisem želela biti prikrajšana, hotela pa sem tudi sebi in drugim dokazati, da zmorem. Tisti let mi ni povzročal prevelikih težav, naslednjič pa sem morala sama v Prago s propelerskim letalom in takrat nisem bila tako mirna, vedno sem se namreč bala turbulenc in slabega vremena …

Igor: In tako sem v soboto, ko je bil predviden povratni let, dobil sms-sporočilo od Urške, kakšno je vreme na Brniku. Bilo je oblačno in vetrovno, prav nič lepo, seveda me je zamikalo reči, da je sončno, da bo sploh prišla nazaj (smeh). A sem bil iskren in ji napisal resnico. Ko se je vrnila, mi je povedala, da je pri več kot desetih virih spraševala, kakšno je vreme, pravzaprav me je testirala in jaz sem test opravil.

Urška: Še danes imam slabo vest zaradi tega.

Igor: Ni potrebe, prav je, da si od mene želela iskrenost. Urška je bila ena mojih prvih klientk in od nje sem se veliko naučil.

M_aerodrom

KARAKTERISTIKE IN STATISTIKE

Urška: Največji uspeh najine terapije je to, da lahko grem na letalo, če se mi trije zdaj odločimo, da gremo. To sicer ne pomeni, da me ne bo kaj prešinilo, a to lahko speljem. Dobila sem tudi priložnost, da sem letela s Felixom Baumgartnerjem, in takrat sem spoznala, kaj se sploh dogaja v pilotski kabini. V potniškem letalu ne vidiš, kaj se dogaja, ob Felixu pa sem videla, da svoje delo opravlja prav tako suvereno kot jaz svoje v službi. Če je eden najboljših pilotov, ki je celo skočil iz stratosfere, verjetno ve, kaj dela (smeh). A včasih nisem mislila tako. Enkrat sem celo na spletu iskala, kako je ime pilotu, ki bo pilotiral letalo, na katero naj bi šla. Seveda sem to storila po tem, ko sem že preverila, katero letalo bo ter kakšne so karakteristike in statistike tega letala. Potem pa sem hotela še vedeti, kdo je pilot in kakšna je njegova življenjska situacija (smeh). Ja, tako daleč sem bila pripravljena iti zaradi svojega strahu.

Igor: Enkrat mi je poslala sliko pilotske kabine (smeh).

Urška: Zdelo se mi je, da bom situacijo laže nadzorovala, če bom vse vedela.

Igor: Saj to je povsem logično, novo preizkušnjo si hotela narediti poznano, predvidljivo in zato varno. Anksiozni ljudje si vedno ustvarijo rutino in okolje, v katerem jim je domače in varno.

Urška: A če sem jaz zmogla to premagati, zmorejo tudi drugi.

Igor: Seveda je frustrirajoče, da se moraš ves čas boriti in da se tega ne moreš znebiti, temveč moraš s tem živeti. A vsaka nova zmaga ti da potrditev, zaradi katere laže poletiš naprej. Metaforično in v resnici.

_________

Screen Shot 2017-05-06 at 10.06.45 AMLjudje, ki se soočajo s strahom pred letenjem, se jih lahko naučijo obvladovati s pomočjo  Inštituta za uporabno psihologijo.

__________

Povzeto po članku Duel, revija Goodlife, marec 2017

Screen Shot 2017-05-07 at 4.54.29 PM

_________

Screen Shot 2017-05-06 at 10.08.50 AM

Screen Shot 2017-05-06 at 10.09.33 AM

Screen Shot 2017-05-06 at 10.11.04 AM

Screen Shot 2017-05-06 at 10.12.05 AM