Meditacija ni nič novega, ljudje se je poslužujejo že tisoče let. In z dobrim razlogom, se zdi. Novi študiji, objavljeni v reviji Science Advances, namreč zatrjujeta, da imajo različne oblike meditacije pozitiven učinek na um. Lahko izboljšajo obseg pozornosti, povečajo zmožnost empatije, zmanjšajo stresne ravni ali človeku pomagajo ohranjati hladno kri, ko se sooča s pritiskom. Najbolj zanimivo pa je dejstvo, da lahko prakticiranje različnih oblik meditacije spremeni del strukture možganov.

Za raziskavo so zbrali več kot 300 ljudi, ki so se udeležili treh različnih modulov usposabljanja. Vsak modul je zaobjemal drugačno vrsto meditacije, ena od tehnik je bila zasnovana na meditaciji za izboljšanje pozornosti – psihološki tehniki, ki ljudem pomaga, da se osredotočijo na trenutno dogajanje s preprostimi tehnikami dihanja. Drugi dve sta bili bolj družbeno usmerjeni. Druga tehnika naj bi pomagala ljudem, da se čustveno odprejo prek pogovora s popolnim tujcem o vsakdanjih problemih. Zadnja metoda pa je spodbudila ljudi, da razmišljajo o določenih vprašanjih z drugačnega vidika svoje osebnosti, kot je “zaskrbljena mati” ali “radoveden otrok”, da bi spodbudila globlje sočutje do sočloveka.

Po kratkem usposabljanju udeležencev za te meditacijske tehnike, so udeležence analizirali z MRI-testom, vedenjskim testom in psihosocialnim testom.

Rezultati so pokazali, da so se nekateri deli možganov udeležencev znatno spremenili, odvisno od tega, katera tehnika se je izvajala. Na primer, meditacija, ki je temeljila na sočutju, je pokazala povečanje limbičnega sistema, možganskega območja, ki ga povezujemo s čustveno regulacijo. Pri tehniki za izboljšanje pozornosti pa so opazili spremembe v korteksu, delu možganov, ki povezuje pozornost in izvrševanje funkcij.

Vse tri skupine so poročale o zmanjšanju stresa v svojem življenju po učenju tehnik meditacije. Vendar so le tisti, ki so izvajali družbeno usmerjene meditacije, pokazali zmanjšane znake fizičnega stresa. Ti prostovoljci so pokazali 51-odstotni padec koncentracije stresnega hormona kortizola. 

brainmeditation-mindfulhappioness

“V obeh družbeno usmerjenih modulih, ki sta se osredotočala bodisi na socialno-afektivne ali socialno-kognitivne kompetence, smo lahko dokazali vedenjske izboljšave,” je dodala ena od avtoric, Sofie Valk.

Da preidemo k preprostem bistvu zgodbe. Meditacija ima preverljive pozitivne koristi za duševno dobro počutje. Katere od teh koristi lahko pridobite, pa je popolnoma odvisno od vrste meditacije, ki jo izvajate – zato izberite pametno.

Vir: IFL

__________

PREBERITE ŠE: