DOBRO MESTO – REYKJAVIK

Utrinki NIVES KAFOL

 »Prav mistično je vse skupaj, kako sem se sploh povezala z Islandijo!« pove Nives Kafol o tem, kako jo je ljubezen prvič pripeljala na ta skrivnostni otok. Zdaj je z Islandijo povezana tudi poslovno. Ko je prvič sama odkrila islandsko kozmetiko Bioeffect, se je odločila, da morajo zanjo izvedeti tudi Slovenci. Direktorica svojega podjetja zdaj uspešno krmari posel med Slovenijo in mistično ter samosvojo deželo, ki tako ali tako verjame v palčke. Zato nas rada popelje po glavnem mestu Islandije in njeni okolici.

Nives Kafol

Resno verjamejo v palčke …

… in ne smeš jih jeziti. Zato tudi ceste gradijo tako, da palčkov ne motijo. Kar naenkrat cesta na ravnem zavije, ker je tam pač njihov prostor. Pri nas je to malo čudno, večina Islandcev pa verjame vanje. Sicer pa ima Islandija dejansko energetska polja. Ledeniku Snæfellsjökull pravijo celo čakra sveta.

Ledenik Snaefellsjokull – čakra sveta

To noro divje morje …

… me je najbolj fasciniralo, ko sem prvič prišla. Ni tako kot v Dalmaciji. To je noro, divje morje. Sploh kadar je slabo vreme, je moč narave tolikšna, da samo gledaš. Islandija je odprta in ni hribovita dežela, zato daje tak občutek svobode, da ne znam opisati. Občutek imaš, da je vse na svetu možno.

Avrora in milijon lučk za božič …

… avroro ali polarni sij lahko vidite pozimi in tudi jeseni. In že samo zato, da enkrat v življenju vidiš to, se splača živeti. Pozimi je dneva malo, le kake tri ure. Na božič se običajno pripravljajo že veliko prej, ko je lučk neverjetno veliko. Vse hiše, drevesa, vse je v lučkah. Tudi ognjemet za novo leto je fascinanten.

 

Aurora in Imagine Peace Tower

Ulica Dolga pot je polna ljudi tudi opolnoči …

… seveda poleti, ko noči pravzaprav ni. Reykjavik je majhno mesto in na glavni ulici Laugavegur je veliko raznih butikov, domačih in tujih. Islandci so precej napredni, kar se mode tiče. Pravijo, da je Islandija preizkusni trg. London je blizu in radi prinašajo veliko angleških znamk. Zelo poznani so tudi njihovi butiki s pleteninami. Delajo super izdelke. Islandcev je 320.000, imajo pa 800.000 ovc.

Ulica Laugavegur

Ovce in ribe …

… so največkrat na njihovih krožnikih. Tam ni možnosti, da ne bi ujel kake ribe, ko vržeš trnek. So torej svetovni prvaki v lovu, a jih znajo le skuhati s krompirjem, kar otroci ob petkih v šoli prav sovražijo.

Morski baron je restavracija nekdanjega ladijskega kuharja …

… in on zna dobro pripraviti ribe in vse druge morske jedi. Njegova restavracija Sea Baron ali Saegreifann je zelo zanimiva. Sediš na sodih in gledaš na morje. Je v pristanišču in ena boljših v Reykjaviku.

OGLASNA VSEBINA

Stekleni stavbi se bohotita na hribu in nad morjem …

… Harpa je zgrajena nad morjem in vsa v steklu. Namenjena je koncertom in dogodkom, spodaj ima trgovinice. Še ena čudovita steklena stavba, Perlan, stoji na reykjaviškem hribu, s čudovitim razgledom na mesto. V stavbi pa je gejzir, ki občasno bruha.

Perlan

Gejzir in Plava laguna …

… sta le kako uro iz Reykjavika. Plava laguna ima okoli 45 stopinj Celzija, v njej se lahko tudi kopate. Posebnost so bele blatne kopeli iz apnenca. Vstopnina je 40 evrov. Nič pa ne boste plačali za ogled gejzirja Gejzir. Na sedem do deset minut bruhne vodo, vročo sto stopinj.

Gejzir

Jug ima najlepši slap na svetu …

… meni je slap Skogafoss zelo všeč. Neverjetna scena z visokim in širokim slapom, ki pada po črnem vulkanskem skalovju, obdanem z zeleno travo. Res mogočno. Kakšni dve uri vožnje na jug Islandije.

Slap Skogafoss, na jugu tik pred mestom Vik

Najbolj priljubljene dejavnosti ne smete spustiti …

… ribolova seveda. Na Islandiji velja pravilo, da si lahko Islandec nalovi toliko rib, kolikor jih lahko poje. Tujci pa morajo kupiti karte za ribolov. Za recimo 35 evrov lahko več dni loviš v morju in jezerih. In ulov je zagotovljen. Najboljša kombinacija je ogled kitov na odprtem morju in hkratni ribolov.

Foto: Matjaž Kostanjšek in arhiv gostje

______________

KAJ PRAVIŠ NA MISTIČNO ISLANDIJO?

MED ŠKRATI IN PALČKI IN TROLI IN GEJZIRJI VDIHNEŠ TO SVOBODO.  ČAROBNOST SE ZAČNE ŽE REYKJAVIKU!

KOMPAS IMA ZATE VSTOPNICO DO PROSTRANOSTI IN SVOBODE.

_____________

Če si že tu, preberi še tole …