Razmišljala Manca Izmajlova

TRI POMEMBNA VPRAŠANJA

»Zdaj pa že res pretiravaš!« je rekel moj mož, ko je na mizi zagledal natisnjene liste z naslovom »40 Days Declutter Plan« (Kako se v 40 dneh znebiti šare v domu). Ideja je, da vsak dan pol ure nameniš temu, da nekaj pregledaš in pospraviš; del kuhinje, pisalno mizo, dva predala v komodi … Tako ohraniš koncentracijo in čim več stvari daš stran. Po metodi treh vprašanj: Je to lepo? To uporabljam? To sploh hočem imeti doma?

Z leti postajam taka, da hočem imeti doma čim manj odvečnega. Spomnim se, kako veliko stvari sem si želela v otroštvu (mar si jih nismo vsi?) in tudi kasneje, dober del odraslega življenja. Obiske čudovitih mest sem preživljala v nakupovanju, včasih se mi je mnogo vrtelo okrog tega. A v resnici potrebujemo tako malo in čisto druge stvari.

Nepotrebne stvari nam jemljejo čas in energijo.

Dvakrat v življenju sem veliko imetja izgubila. Prvič, ko sem končala študij v Londonu in sem svoje stvari pustila v škatlah pri prijateljih, saj sem se nameravala vrniti. Vmes so vdrli v hišo in pobrali vse, kar se je dalo vsaj za drobiž prodati. Skoraj ničesar nisem pogrešala niti nisem točno vedela, kaj so vzeli. Ko sva se z možem selila iz Moskve, sva tudi pustila veliko stvari tam – preveč je bilo, da bi naenkrat odpeljala. Ostale so pri znancih v kleti, pa je neopazno počila cev za vodo – in v nekaj mesecih je vse splesnelo. Spet je šlo življenje normalno naprej in omare so se v nekaj letih napolnile.

Znano je dejstvo, da od vsega, kar imamo doma, uporabljamo samo majhen del. Vse drugo zgolj zavzema prostor. Tisto, kar v resnici uporabljamo, dostikrat ni pospravljeno, leži naokrog, saj v omarah ni prostora. Kupujemo dodatne omare, pospravljamo … Nepotrebne stvari nam jemljejo čas in energijo.

STRAN, BREZ MILOSTI!

In tako zdaj dajem stran, brez milosti. Celo take »nedotakljive« reči, kot so knjige. Nekatere sem prerasla, nekaterih več kot enkrat ne bom prebrala, druge mi preprosto ne dišijo. Z gospodom v prodajalni rabljenih knjig imava dogovor, da lahko v zameno za trendovske knjige vzamem kako klasiko. Morda nekateri ne veste, kaj narediti s CD-ji. Moji so se nekaj let kar dobro prašili, ko smo vsi z navdušenjem pograbili udobnost internetne dobe. Zdaj pa se s še večjim navdušenjem vračam k njim. Nedotakljive so tudi note in drugo, povezano z glasbo.

Moram pa se odločiti, kaj narediti z vsemi dizajnerskimi čevlji, ki smo jih strastno kupovale do začetka gospodarske krize.

Eno omaro imam polno večernih oblek, od katerih se ne morem ločiti. Vsaka ima svoje zgodbe. Morda bodo prav prišle mojima hčerkama … Moram pa se odločiti, kaj narediti z vsemi dizajnerskimi čevlji, ki smo jih strastno kupovale do začetka gospodarske krize. Malo tudi pod vplivom kultne TV-serije, v kateri so nas prepričevali, da mora imeti prava ženska vsaj 50 parov čevljev, po možnosti z 12-centimetrsko peto. Zdaj pa se mi zdi skoraj smešno, da bi redno hodila na oder, sestanke ali družabne sprejeme z višino 186 centimetrov in več. Običajnih oblek se znebim sproti, s tem nimam težav. In tudi vse drugo gre pod drobnogled. Kuhinjske stvari, gospodinjske zadeve, vse v kopalnici, igrače …

POMLADANSKO ČIŠČENJE VSEGA

Ko imam manj, sem bolj mirna, vse mi je všeč in tisto res uporabljam. Kar pa kupim na novo, je s premislekom, kakovostno in za več let. Žal mi je narave, da jo zasipamo z vso to šaro, ki si jo lahko kar tako kupujemo iz dneva v dan, včasih samo za zapolnitev praznine v sebi.

In tako še 31 dni nadaljujem počasno pomladansko čiščenje. Pomlad je čas prenove, novih svežih energij, nove kreativnosti. Čas je, da se znebimo balasta, ki se je nakopičil od lani. V vseh pogledih. In se osredotočimo na vse tiste stvari, ki nam res pomenijo! Predvsem na doživetja z ljudmi, ki jih imamo res radi.

>>>>>>

MANCA IZMAJLOVA je pevka mezzosopranistka z več kot 15-letno uspešno kariero po vsem svetu. Slovenski publiki se je priljubila z albumoma Slovanska duša in Slovensko srce, ki sta bila prodana v platinasti nakladi. Najbolj znane so njene priredbe slovenskih narodnih in ponarodelih pesmi v simfoničnih priredbah, katerim je posvečen tudi njen zadnji album Pesmi mojih krajev. Z Ruskim državnim simfoničnim orkestrom kinematografije pravkar snema nov album za svetovno tržišče. O tem si lahko preberete tukaj. Njene pesmi in druge aktivnosti lahko spremljate na Facebooku in Instagramu._________

FREYWILLE JE DUNAJSKA HIŠA NAKITA IN NAVDIHNJENA S POEZIJO IN LJUBEZNIJO.

PODPIRAJO GLASBO IN UMETNIŠKA DELA, KI ODPIRAJO SRCA DRAGIH IN PODPIRAJO TUDI POMLADNO SVEŽE KOLUMNE.

_________

Tule je še nekaj dobrih kolumen…