Ob besedi pridna me je vedno zmrazilo. In še dandanes me. To je beseda, ki po mojem mnenju dela otroke ponižne, ubogljive, vodljive in takšne, ki sledijo navodilom avtoritet. Ki potem v prihodnosti ne mislijo s svojo glavo, ampak samo sledijo temu, kar je prav in »normalno«. Ob tej besedi se vedno spomnim nekega dogodka.  Sedeli smo za mizo in deklica se je želela igrati. Zato je postala nemirna. Ampak seveda, sedaj so bili na obisku in na obisku ne smeš biti otrok. Sedeti moraš mirno za mizo in poslušati bedarije, ki se jih pogovarjajo odrasli. O tem, kako ji gre v šoli, da je pridna, da se bo morala za neki predmet še malo bolj potruditi, če bo želela imeti petice. In tako je postajala vedno bolj nemirna. Takrat je mama rekla: »Kako se obnašajo princeske? Princeske so pridne.« In oče je rekel: »Kakšne princeske, kdo vidi princesko, jaz ne vidim nobene princeske.« Tako se je prikradel sram, ki sem ga še jaz čutila skozi celo moje telo. Deklico je postalo sram do dna duše. Tisti trenutek sem jo jaz pogledala in rekla: »Jaz jo vidim. Prav lepa princeska je pred menoj.« In čutila sem, kako je postalo sram starša. Mislila sem si, ta deklica ima vse predpostavke, da si nadene lažni jaz pridne punčke.

Pridna punčka nosi o sebi prepričanja, da je nepopolna, nezaželena, nezanesljiva, sleparska in slaba. Vsakič, ko je naredila kaj narobe, je slišala: »Boš pridna?« Zato želi to mnenje o sebi prekriti. Želi, da veste, da je prijazna, ljubezniva, urejena in dostojna. Želi, da bi jo tako videl svet. Izžareva skrbnost in potrebe drugih postavi pred svoje, ker verjame, da je dobrota njena glavna vrlina. Nima potrebe, da bi izstopala, saj mora soditi v skupnost, kjer so vsi enaki, brez ambicij.

Sanja Kranjc

sanja

Kaj velja za lažni jaz pridne punčke? Preberi v Sanjinem razmišljanju.

_____________

ljubeci-odnosi

 

 

 

 

 

SANJA KRANJC je strokovni vodja zavoda Amasia. Dela tudi kot prostovoljka v društvu Projekt Človek, kjer pomaga ljudem, ki so svojo stisko utiševali na napačen način. Predava teme, ki so povezane z odnosi, komunikacijo, vzgojo, razlikami moškimi in ženskami ipd, ter o stvareh, ki jih želi imeti vsak čimveč v našem življenju – sreča, pozitivnost, veselje, hvaležnost. Obiščite njeno stran LJUBEČI ODNOSI.

___________

Ker si že tu, preberi še tole …