Ljubljana kot gastronomska prestolnica v novembru ponuja pester kulinarični program. V družbi velikih kuharskih imen in priznanih vinarjev se ves mesec vrstijo zanimivi kulinarični dogodki, vrhunec pa je finalna prireditev, na kateri ne manjka zabave in seveda dobre hrane. V družbi znanih chefov in izvrstnih vinarjev se ves november vrstijo zanimivi kulinarični dogodki, degustacije in delavnice. Obiščete lahko tudi kulinarične ture Turizma Ljubljana, kjer spoznate kulinarično ponudbo mesta in njeno zgodovinsko izročilo.

UŽIVANJE V NAJBOLJŠEM, KAR MESTO PONUJA

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni naziv Evropska gastronomska regija 2021. Ljubljana se je v evropskem merilu torej že uvrstila med priljubljene kulinarične destinacije, zato je cilj Turizma Ljubljana, da s festivalom, ki poteka pod okriljem blagovne znamke Gourmet Ljubljana, dogajanje v mestu še nadgradi z vrhunsko kulinariko in tako obiskovalcem omogoči, da bodo uživali v najboljšem, kar mesto ponuja. Različni ljubljanski gostinci bodo v znamenju »Okusov Ljubljane«, torej tradicionalnih ljubljanskih jedi v sodobnih inačicah, prilagodili svoje menije. Izbrani hoteli bodo za svoje goste ponovno oblikovali festivalske pakete. Festival bo zasnovan tako, da bo pritegnil tudi vse ljubitelje kuhanja in navdušence nad gastronomskimi dosežki.

Festivalsko dogajanje bo doživelo vrhunec na zaključnem dogodku November Gourmet Finale, ki se bo odvijal na edinstveni lokaciji, v Mestu oblikovanja na Dunajski cesti. Že drugo leto zapored bo del programa tudi razglasitev novega okusa Ljubljane, ki bo izbran med novimi izvirnimi recepti, oddanimi na nagradnem natečaju »Nov okus Ljubljane«.


Letos novembra se bo torej ponovno veliko dogajalo. Ne prezrite strokovno-izobraževalnih vsebin s področja kulinarike in ne zamudite priložnosti za druženje z najpomembnejšimi slovenskimi kulinaričnimi imeni. 

Glavni dogodki:

Ljubljanska Vinska pot – Martinovanje v Ljubljani  10. 11.

21. Slovenski festival vin 15. 11. in 16. 11. 

– November Gourmet Finale 23. 11. 2018 od 16.00 dalje 

Kulinarične ture:

–          Pivovsko doživetje Ljubljane

Velik vpliv na ponudbo lokalnega piva ima dolgoletna tradicija varjenja piva v Ljubljani. Razcvet manjših lokalnih mikropivovarn vpliva na razvoj kulture pitja piva, varjenje piva pa se je vrnilo v lokalna in družinska okolja. Na vodenem ogledu boste obiskali štiri priljubljene lokale s kakovostno ponudbo piva in pivnico, kjer boste poskusili sedem vrst piv petih različnih proizvajalcev, od tega bodo tri piva iz osrednjeslovenske regije in dve iz Ljubljane. Obiskali boste tudi Pivovarski muzej v Pivovarni Union, kjer varijo priljubljeno pivo znamke Union že od leta 1864, in se seznanili z bogato zgodovino pivovarstva v Ljubljani.

 1. 11. 2018 ob 18.00
  9. 11. 2018 ob 18.00
  16. 11. 2018 ob 18.00
  23. 11. 2018 ob 18.00
  30. 11. 2018 ob 18.00

–          Kulinarični ogledi okusi Ljubljane

Ljubljanske jedi danes živijo na zelo raznovrstne načine, v obliki ulične hrane, tradicionalnih gostiln z močnim zgodovinskim ozadjem, sodobnih restavracij, tistih klasičnih ter drugih malce drugačnih, ki so nastale po modelu socialnega podjetništva.

 1. 11. 2018 ob 12.00
  10. 11. 2018 ob 12.00
  17. 11. 2018 ob 12.00
  24. 11. 2018 ob 12.00

–          Ljubljansko vinsko doživetje

Ljubljana nosi naziv »mesto trte in vina«, saj leži na stičišču vinorodnih regij Podravja, Posavja in Primorske. V družbi lokalnih poznavalcev vin si privoščite pokušino najboljših rujnih kapljic iz teh vinorodnih dežel in dodobra spoznajte, zakaj je Ljubljana pridobila tak naziv. Na skrbno izbranih postojankah vas bo ob vrhunskem vinu razveselila tudi spremljava prigrizkov izbranih lokalnih okusov. Doživetje boste zaključili na Ljubljanskem gradu, kjer si boste ogledali potomko najstarejše trte na svetu in obiskali za javnost sicer zaprt grajski vinograd, posejan s 1.050 trtami rdečegrajca in belpina.

 1. 11. 2018 ob 17.00
  10. 11. 2018 ob 17.00
  17. 11. 2018 ob 17.00
  24. 11. 2018 ob 17.00

NAGRADNI TEČAJ NOV OKUS LJUBLJANE

Ljubljana se ponaša z bogato kulinarično tradicijo, mi pa si prizadevamo, da jo vedno znova bogatimo. V sklopu festivala November Gourmet Ljubljana vse kulinarične navdušence vabimo, da sodelujejo v nagradnem natečaju, s katerim bomo ustvarili nov okus Ljubljane.

Vaša naloga bo, da med sedmimi podanimi sestavinami izberete tri in ustvarite čisto svojo jed, njen recept pa skupaj s sliko naložite na našo spletno stran. Recepte bomo začeli zbirati 25. oktobra in jih zbirali do vključno 8. novembra. Sledilo bo spletno glasovanje, ki bo potekalo do 15. novembra. Recept z največ glasovi se bo uvrstil v finalni izbor, druga dva finalista pa bo izbrala tričlanska strokovna komisija.

Najboljši trije bodo imeli možnost, da svojo kreativnost in kulinarično znanje predstavijo v živo na zaključnem dogodku November Gourmet Finale, ki bo potekal 23. novembra v Mestu oblikovanja na Dunajski cesti. Najboljšega čaka super nagrada, njegov recept pa bo postal nov okus Ljubljane.

Okus leta 2017

__________

V času festivala na instagramu @GOURMET_LJUBLJANA poteka nagradna igra »best food photography«. Objavite svojo najljubšo jed z #gourmetlj in se potegujte za lepo nagrado vsak teden. V novembru se boste se boste vsi, ki boste objavili svojo najljubšo jed na hashtagu #gourmetlj, lahko potegovali za lepo nagrado vsak teden.  

Foto: arhiv Visit Ljubljana

_________

Če si že tukaj, preberi še …