foto: techinsider.io, qz.com, apkpure.com, theverge.com, japantrends.com, snre.umich.edu, almanac.com

TOKIO 2020

Ob ugasnjenem olimpijskem ognju v Riu de Janeiru se športniki in njihovi navijači že ozirajo v prihodnost, kjer bo ponovno prižgan čez štiri leta. Gostovanje olimpijskih iger je v današnjem času hkrati prestiž in breme; od okoljevarstvenih težav z onesnaženimi tekmovalnimi vodami pa vse do socialnih problemov, s katerimi se je pravkar spopadal Rio de Janeiro do zadnjega trenutka. Marsikatera država je zato odvrnjena, a ne Japonska.
Prvič so se olimpijske igre v Tokiu odvijale že leta 1964, ko je svet tudi prvič ugledal hitri vlak »Shinkansen«. Vse od leta 2013, ko so zmagali na izboru za gostovanje, imajo Japonci polne roke dela s pripravami na največji športno-tehnološki spektakel do zdaj.

 

Ultra hitri vlaki
Zgoraj omenjeni vlaki so bili hitri, a zdaj prihaja naslednja generacija: na magnetih lebdeči vlaki, imenovani Maglev. Trenutno že obratujejo v Šanghaju in še nekaterih mestih, naj bi bila japonska izvedba – kakopak – najhitrejša. Letošnje testne vožnje so podrle kopenski hitrostni rekord s hitrostjo 601 km/h.

Robot

Prihajajoče olimpijske igre bodo v znamenju robotike.

Na magnetih lebdeči vlaki, imenovani Maglev so na testnih vožnjah podrli kopenski hitrostni rekord s hitrostjo 601 km/h.

Robotska vas
Japonska vodi na področju robotike in zato ni presenetljivo, da bo ta prisotna tudi na olimpijskih igrah. Majhni roboti bodo na voljo za pomoč obiskovalcem v času iger. Pravzaprav naj bi jih bilo toliko, da imajo že zdaj prvo nalogo: izdelati lastno sosesko poleg olimpijske vasi v soseski Odaiba. Tako bodo blizu za pomoč gostom pri transportu, navigaciji in celo sporazumevanju. Japonska upa, da bo robotska vas odraz prihodnosti, v kateri roboti ljudem pomagajo ne glede na raso, starost ali socialni status.

Avtonomni taksiji

Avtonomna vozila bodo kmalu vključena v promet.

Do zdaj so že bili opravljeni testi, pri katerih so izbrani prebivalci Tokia priklicali Robot Taxi (prirejen Toyotin Estima mini kombi) preko mobilne aplikacije ter se zapeljali do izbrane destinacije in nazaj.

Robotski taksiji
Japonsko programsko podjetje DeNA in robotika ZMP so si zastavili Robot Taxi Inc. Tehnologija je namenjena upravljanju taksijev in prevozov za atlete ter turiste do športnih prizorišč. Do zdaj so že bili opravljeni testi, pri katerih so izbrani prebivalci Tokia priklicali Robot Taxi (prirejen Toyotin Estima mini kombi) preko mobilne aplikacije ter se zapeljali do izbrane destinacije in nazaj. Vlada želi hkrati sprejeti zakonske regulative za samovozeča vozila do leta 2017, tako da Toyota in Nissan že delata na seriji avtomobilov, ki bi imeli omogočeno določeno mero samostojne vožnje v času iger v Tokiu.

Prevajalska aplikacija

Aplikacija VoiceTra bo omogočala simultano prevajanje za lažje sporazumevanje.

Podjetje Panasonic je medtem v postopku izdelave naprave, ki bi jo uporabnik nosil okoli vratu in bi prevajala govorjeno japonščino v najmanj 10 različnih jezikov in obratno.

Simultano prevajanje
Programi in aplikacije so že prisotne, a Japonci pred prihodom športnikov iz 206 različnih držav stremijo k izboljšanju tehnologije. Aplikacija VoiceTra trenutno podpira 27 različnih jezikov za besedilno prevajanje. Podjetje Panasonic je medtem v postopku izdelave naprave, ki bi jo uporabnik nosil okoli vratu in bi prevajala govorjeno japonščino v najmanj 10 različnih jezikov in obratno.

8K TV

Jasnejša slika kot kadarkoli prej, v resoluciji 7680 x 4320.

8K TV prenosi
Že lani je podjetje Sharp predstavilo 8K televizijo. Zaenkrat je tehnologija še malenkost predraga, saj ena stane 130 000 dolarjev. Kljub temu namerava japonska državna televizijska mreža NHK prenašati olimpijske igre v ultra-vivid 8K: resoluciji 7680 x 4320 pikslov. Kakšno bo realno stanje na domači uporabi tehnologije leta 2020 se še ne ve, a pri NHK so 8K prenos že preizkusili na letošnjih igrah v Riu.

Na demonstraciji razvoja je bila dosežena pretočnost podatkov s hitrostjo 2 GB na sekundo – za primerjavo, v 4G omrežju je pretočnost 300 MB na sekundo.

5G mobilne povezave
Olimpijske igre so športni dogodek, ki ga spremlja večina prebivalcev Zemlje, ne le preko medijev, temveč tudi v živo. Leta 2020 se pričakuje krepko preko pol milijona obiskovalcev. In ker smo se v zadnjih letih hočeš nočeš zelo navezali na mobilne naprave, bo največji japonski mobilni operater DoCoMo poskrbel tudi za to: v partnerstvu z Nokio razvijajo 5G brezžično omrežje, ki bo omogočalo pretok informacij na visoki frekvenci. Na demonstraciji razvoja je bila dosežena pretočnost podatkov s hitrostjo 2 GB na sekundo – za primerjavo, v 4G omrežju je pretočnost 300 MB na sekundo.

Tokyo - olimpijska vas

Vizualizacija olimpijske vasi v soseski Odaiba.

Energija prihodnosti v bivanju
Preko 330 milijonov dolarjev je namenjenih iniciativi japonske vlade za uporabo vodikove energije v letih do olimpijskih iger. Olimpijska vas naj bi bila v celoti napajana preko podzemnih cevovodov. Dodatno bo na voljo okoli 100 avtobusov z vodikovimi celicami ter postajališča zanje. Vlada načrtuje tudi 6000 avtomobilov na vodik do leta 2020, že pet let kasneje pa naj bi jih bilo 100 000. Mesto Tokio je prav tako namenilo 385 milijonov dolarjev olajšav za nakupe Toyotinega avta Mirai, ki je – uganili – ste na vodik.

Laboratorij za raziskovanje

Primer raziskovalnega laboratorija za proizvodnjo biogoriva iz alg.

Alge so čist in učinkovit vir goriva, katerega proizvodnja proizvaja do 70 % manj emisij CO2.

Letala na biogorivo
Kaj pa področje letalstva? Ker vodik in leteča prevozna sredstva niso najboljša kombinacija, želijo Japonci uporabiti gorivo, pridobljeno iz alg. Boing je že potrdil sodelovanje, kajti obeti za globalno uporabo tehnologije so nedvomno dobri. Alge so čist in učinkovit vir goriva, katerega proizvodnja proizvaja do 70 % manj emisij CO2. Z Boingom bodo sodelovali japonska vlada, Japan Airlines, Univerza v Tokyou in All Nippon Airways.

Meteorski dež

Meteorski dež – edinstven spektakel na nočnem nebu.

Na otvoritveni slovesnosti bo japonski astronomski startup ALE pripravil umeten meteorski dež nad mestom. Spektakel bo mogoč s pomočjo mikro satelita v vesolju, ki bo izstreljeval majhne krogle iz posebnih kemikalij.

Umetni meteorski dež
Na otvoritveni slovesnosti bo japonski astronomski startup ALE pripravil umeten meteorski dež nad mestom. Spektakel bo mogoč s pomočjo mikro satelita v vesolju, ki bo izstreljeval majhne krogle iz posebnih kemikalij. Te bodo ob vstopu v atmosfero pri 5 miljah na sekundo zgorele in svetile kot zvezde z magnitudo 3. stopnje. Uprizorili bodo naravne vzorce astronomskih pojavov, delajo pa tudi na različnih barvah žarjenja.

Obeta se nam veliko tehnoloških čudes, ki bodo po svetu ponesla tako novo mero doživljanja olimpijskih iger kot tudi nove možnosti za vsakdanje življenje. Ob tem bo svet zagotovo tudi ponovno obnemel ob raznolikosti in čarih Japonske, ki so marsikomu nerazumljiva (ne)znanka. A kot je rekel Anthony Bourdain: “Mislim, da vsi razumemo, da ničesar ne razumemo o Japonski.”