Osamljenost škodi našemu zdravju, duševnemu in fizičnemu, odsotnost človeških interakcij pa ni le problem za starejše, temveč tudi za mlajše ljudi. Vpliv, ki ga ima občutek osamljenosti na naše telo, se šteje za enako škodljivega, kot je kajenje več kot deset cigaret dnevno.

Komisija, ki jo je ustanovila pokojna Jo Cox, je objavila poročilo, ki navaja, da v Združenem kraljestvu za osamljenostjo trpi kar neverjetnih 9 milijonov ljudi, nanje pa bolezen vpliva tudi fizično.

ep5qzrng3kdmtdrtrm2g

Zaradi odsotnosti družbenih interakcij ni presenetljivo, da so posamezniki bolj nagnjeni k depresiji. Pomanjkanje duševne stimulacije prav tako pomeni, da je za ljudi, ki se čutijo osamljene, 64 odstotkov bolj verjetno, da razvijejo demenco in so na splošno tudi bolj izpostavljeni tveganju kognitivnega upada.

Vendar osamljenost ne vpliva samo na duševno zdravje posameznika, ampak lahko vpliva tudi na njihovo fizično zdravje. Ugotovljeno je bilo, da osamljenost povečuje možnost umrljivosti za 26 odstotkov, povečala pa naj bi tudi nevarnost visokega krvnega tlaka in debelosti. Rezultati kažejo, da je učinek pomanjkanja družbenih povezav enakovreden kajenju 15 cigaret dnevno.

Pred nekaj meseci so zdravniki opozorili, da je osamljenost lahko tako slaba za zdravje posameznika kot dolgotrajne resne bolezni, kot je diabetes. Posledično to pomeni, da so bolniki, ki so izolirani, bolj verjetno obiskali zdravnika, deloma samo zato, da bi imeli stike s človekom. To pa le še povečuje pritisk na zdravstvene uslužbence, ki so že tako ali tako preobremenjeni.

“Reševanje osamljenosti je generacijski izziv, ki ga lahko reši le usklajeno ukrepanje vseh – vlade, delodajalcev, podjetij, organizacij civilne družbe, družin, skupnosti in posameznikov,” pravi poročilo. “Skupaj smo zmožni narediti spremembe.”

Poročilo poziva vlado Združenega kraljestva, naj naredi več za reševanje osamljenosti, objava pa sovpada s prizadevanji za spodbujanje prostovoljcev, da pomagajo zmanjšati osamitev v vseh delih skupnosti.

Vir: IFLScience

_________________

PREBERITE ŠE: