Dobro mesto  – STOCKHOLM

Utrinki MAJE KEUC

Za mlado nadobudno pevko s Štajerske je bila selitev na Švedsko velik preskok, čeprav že od nekdaj rada potuje. Na svoje prvo potovanje je namreč odšla s prijateljico v London. Prvi jam session r’n’b glasbenice Maje Keuc je bil tako v kultnem londonskem klubu v »ghetto« četrti. Njena potovanja so pogosto povezana z glasbo. Uživala je v San Franciscu in New Yorku, lani pa se ji je uresničila dolgoletna želja in je obkrožila Islandijo. »Takšne narave ne vidiš nikjer drugje. Ah, tam doživiš štiri letne čase v enem dnevu.« Po študiju glasbe v Rotterdamu se je preselila v Stockholm, kjer pravi, da so glasbeni žanri bolj razviti in barviti, ustvarjalnost pa je čutiti v zraku. Kar nekaj let je potrebovala, da so se ji Švedi odprli in jo sprejeli kot prijateljico in ne samo glasbeno soustvarjalko. »Družabno življenje je manj intenzivno kot v Sloveniji, vendar se tudi to zelo hitro spremeni, ko Šved spije kak štamperle. Potem se še mi Balkanci težko kosamo z njihovo toplino!« Trenutno v Stockholmu piše veliko nove glasbe in sanjari, kako jo bo spravila na dan. In kje se tam najraje potepa?

Maja Keuc

Maja Keuc

Moj ljubi predel je …

… Gamlastan in pa južni otok, ker je najbolj starinski in ima neverjetno dušo. Trgovinice, pekarne, kavarne na vsakem koraku. To me tako napolni, da se mi vsa duša smehlja. Počutim se kot v 16. stoletju. Najbrž je moja duša precej stara.

Ko pridem v Stockholm …

… grem najprej v studio in na enodnevne turneje po različnih barih, kavarnah, ki so del švedske kulture in njihove ljubezni do pitja kave. Tam ponavadi odpisujem na e-sporočila, razmišljam, sanjarim. Seveda pa tudi zelo rada obiščem prijatelje.

Maja Keuc

Stockholm

Avto v tem mestu …

… je bolj zlo kot blagoslov. Obožujem podzemno železnico in avtobuse. Zelo hitro si vsepovsod in vse je izjemno dobro povezano. Stockholm ima milijon čudovitih kotičkov za sproščanje, saj je sestavljen iz številnih otočkov, ki jih obdaja morje.

Skandinavija

OGLASNA VSEBINA

Lokalna gurmanska poslastica …

… je losos. Obožujem ga. Dobite ga kjer koli. Priporočam še Hermans, vegetarijansko restavracijo na južnem otoku z najlepšim pogledom na Gamlastan. Če imate radi suši, se odpravite na St. Eriksplan, oboževalce mesa pa bi napotila v 5 small Pigs.

Maja Keuc

Restavracija Hermans

Prenočitev priporočam …

… na zame eni izmed najbolj idiličnih lokacij, v hotelu Skeppsholmen, in japonskem hotelu Yasuragi, ki ima tudi neverjeten SPA-oddelek, skrit v gozdu s pogledom na morje in otoke. Sanjsko.

Maja Keuc

Hotel Yasuragi in njegov spa

Zvezdnik Stockholma …

… ki sem ga spoznala, je še vedno Ingemar Stenmark, najslavnejši smučar. Seznanila sem se tudi z Bennyjem Andersennom (član skupine Abba), Loreen (švedska zmagovalka na Evroviziji 2012) in veliko pisci glasbe, ki so zaslužni za svetovne hite.

Must see, must do

… so Gamlastan, Gronalund, švedska »fika« – pitje kave s čim sladkim, park Royal Djurgården, južni otok (Skanstull, Hornstull, Maria Torget), klub Berns in restavracija v zraku Gondolen, kjer je tudi najboljša točka za selfi. Na postaji Slussen.

Maja Keuc

Gondolen

Najbolj odbite stvari …

… najdete na južnem otoku Sodermalm – v mestih Skanstull in Maria Torget, ki sta polna retro trgovin z oblačili z veliko duše. Priporočam tudi Vasamuseum, muzej Abbe, ne smete pa zamuditi niti zabaviščnega parka Gronalund.

Maja Keuc

Zabaviščni park Gronalund

Foto: arhiv gostje in shutterstock


_______________

SKANDINAVSKE PRESTOLNICE  SO DRAGULJI V SKANDINAVSKI KRONI. SPOZNAJ ZANIMIVO PRETEKLOST, STARODAVNE KULTURE IN VRHUNSKO KULINARIKO.

KOMPAS TE PELJE V KOPENHAGEN, OSLO, STOCKHOLM IN HELSINKE.  

Skandinavija

 

______________

Povzeto po članku Dobro mesto, revija Goodlife, jesen 2018

Maja Keuc

 

______________

Če si že tu, preberi še tole …