Piše: Vesna Barbalić . Foto: arhiv Kompas, Wikipedia

Malce bližje Portugalski kot Severni Ameriki so v Atlantskem oceanu Azori. Šopek devetih otokov vulkanskega izvora je med popotniki znan predvsem po bogati flori in favni ter osupljivi pokrajini in razgledih.

Čeprav se jih med drugim drži vzdevek zeleni zakladi Atlantika, je »uradno« zelen le en otok. Z vzdevki so jih »obarvali« domačini. Brezčasna lepota Azorov ni vidna le na fotografijah. Kdor pogleda s srcem, jo zazna tudi v vsaki izrečeni dobrodošlici in nasmehu.

Santa Maria, najstarejši otok Azorov, leži najbližje afriški celini in ima posebno podnebje z veliko sonca. Sonce, bele peščene plaže in grmovnica košeničica s svojimi rumenimi cvetovi so otoku dali ime rumeni otok.

SAO MIGUEL, OTOK NEŠTETIH ODTENKOV IN OKUSOV

Drugi po vrsti je bil v 15. stoletju odkrit Sao Miguel. Je največji in najbolj naseljen otok v arhipelagu, z nekdanjo prestolnico Vila Franca do Campo in aktualno prestolnico Ponta Delgada. Narodni park z vasico Sete Cidades v kraterju na skrajnem zahodu otoka, čudovit in bogat botanični park Terra Nostra na vzhodu, plantaže čajevca in ananasa, vmes pa neskončni kilometri gozdov japonske cedre. Čeprav je celotno otočje Azori ena čudovita paleta zelenih, pa tudi modrih odtenkov, si je vzdevek zeleni otok prislužil ravno Sao Miguel.

Slapovi na otoku Sao Miguel

Glavni otok se ponaša tudi z motivom, ki je lepoto te zasanjane destinacije sredi Atlantika ponesel v svet – razgled z Vista do Rei na kraterski jezeri, eno zeleno in drugo modre barve. Prestolnica otoka in arhipelaga je Ponta Delgada, ki je po mnenju mnogih pomanjšana verzija Lizbone. Ulice, tlakovane s črno-belimi mozaiki, tradicionalna arhitektura, urejeni in barviti vrtovi, mestni trgi, polni vrveža, morski zrak in veter v laseh. Takoj ko se nas dotakne utrip mesta, začutimo, da tu še vedno živijo v skladu s tradicionalnimi vrednotami in v sožitju z naravo. To je na otoku mogoče tudi okusiti. V šilcu ananasovega likerja, skodelici črnega ali zelenega čaja z edinih nasadov čajevca v Evropi, pa tudi v ročno izdelanih krožnikih iz keramike, do vrha napolnjenih s tradicionalno cozido, vulkansko enolončnico, skuhano v talni odprtini.

TERCEIRA, »TRETJI OTOK« Z NEKDANJO PRESTOLNICO AZORO

Terceira v prevodu pomeni »tretji« oziroma »tretji odkrit«. Glavno mesto otoka, Angra de Heroismo, nekoč prestolnica celotnega otočja, je najstarejše mesto na Azorih in je zaradi svojega zgodovinskega pomena uvrščeno na seznam svetovne dediščine Unesco. Otok je zelo gozdnat, poleg gozda pa je obdarjen tudi z živo zelenimi prostranimi travniškimi površinami, ki omogočajo živinorejo in proizvodnjo mlečnih izdelkov. Domačini so ga poimenovali po različnih odtenkih nežno vijoličaste barve. Če bi razlog za obarvanost otokov iskali v hortenzijah, cvetoči grmovnici, ki je simbol Azorov, bi se motili. Svoj vzdevek je otok dobil po nežno vijoličasti barvi, ki jo uporabljajo za fasade hiš, ter po barvi glicinij, ki jih med drugim najdemo v enem najlepših vrtov na Azorih, Vrtu vojvode Terceire. Na drugem najbolj poseljenem otoku je vulkanska dejavnost skozi čas oblikovala izjemne naravne oblike; na Terceiri najdemo krasne peščene plaže, naravne vulkanske bazene ter skrivnostne podzemne jame. Lepota, ki jo odkrijemo, ko se spustimo v sto metrov globok vulkanski dimnik Algar do Carvao, je neopisljiva. V podzemlju, v katerem se nam zazdi, kot da smo na drugem planetu, se skrivajo jezero, čudoviti kapniki ter nešteto raznolikih oblik iz bazalta. Posledice vulkanske dejavnosti izkoriščajo tudi prebivalci otoka, ostanke kamnin uporabijo za ograde za vinograde in pašnike.

Graciosa je najmanjši otok Azorov. Zaradi nekoliko svetlejših odtenkov vulkanske pokrajine je prejel naziv beli otok. São Jorge zaznamuje robustna pokrajina tipičnih zemeljskih in vulkanskih barv, ki je tudi razlog, da je São Jorge dobil vzdevek rjavi otok.

PICO, OTOK Z NAJVIŠJIM PORTUGALSKIM VRHOM

Vsak otok arhipelaga Azori je poseben in Pico ni nobena izjema. Konica istoimenskega vulkana, ki se bohoti nad otokom in se pogostokrat skrije v objem oblakov, je najvišji vrh Portugalske. Posledice vulkanske dejavnosti so vidne povsod. Vzdolž obale navdušujejo naravne skalnate formacije iz temnosivega bazalta, najbolj slavna je zagotovo skulptura v obliki psa v vasici Cachorro (kuža). Posebna je »pokrajina iz bazalta«, ki se razteza v zaledju priobalnih vasic, zato je upravičen razlog, da Picu pravimo sivi otok. Menim, da bi se lahko zaradi barve lave, ki jo najdemo v detajlih na hišah ter na strehah mlinov na veter in svetilnikov, brez težav imenoval tudi rdeči otok. Bazaltne kamnine domačini uporabljajo tudi v vinogradništvu, ki je značilno za Azore, še posebej za otok Pico. Širna zelena območja otoka so namreč prepredena z nizkimi bazaltnimi zidovi, med katerimi raste vinska trta.

FAIAL, OTOK POMORSKIH ZGODB IN ZADNJEGA IZBRUHA VULKANA

Glavno mesto otoka Faial je Horta. Leži v istoimenskem zalivu in ima, kar zadeva pomorski promet, prav poseben pomen. Marina v Horti je namreč že od nekdaj obvezen postanek za ladje, ki prečkajo Atlantik. O kozmopolitskem in večkulturnem vzdušju v mestu pričajo zapisi in slike na pomolih in obalni promenadi.

Mornarji in svetovni popotniki so tako zaznamovali svoj obisk mesta. Zanemarljiva ni niti svetovna slava današnjega otoškega muzeja. V legendarni taverni Peter’s Cafe Sport najdemo muzejsko zbirko predmetov, izklesanih iz kitovih zob in kosti, okušamo lokalno kulinariko in domači džin ter prisluhnemo pomorskim zgodbam, tudi o piratih. Tesna povezava z morjem in pomorstvom ter hortenzije, ki tu dobijo globlji pomen oziroma barvni pečat, so prispevale k vzdevku. Faial je modri otok. Hortenzije veljajo za simbol Azorov, saj se poleti v čudovitih odtenkih modre, vijoličaste, rožnate in bele pojavljajo tudi na drugih otokih.

Čisto nasprotje razkošja hortenzij in bujne vegetacije, ki jo lahko občudujemo v naravnem rezervatu Caldeira du Faial, pa je pokrajina na zahodni obali otoka, kjer je vulkan Capelinhos. Opustošena okolica ikoničnega svetilnika, ki spominja na Lunino pokrajino, spomni na nedavno dejavnost vulkana. Zadnjič je namreč izbruhnil pred približno 65 leti.

Flores na skrajnem zahodu arhipelaga je bolj »vodnat« kot drugi otoki. Živahne barve rododendrona in hortenzije pa so zaslužne za cvetoči naziv rožnati otok. Corvo, najmanjši otok Azorov, je na horizontu viden zgolj kot črna pikica. Tako pravijo. Zato se ga drži vzdevek črni otok.