NEKAJ VMES IN NEKAJ ZA NAPREJ

Januarja, meseca izpolnjevanja novoletnih zaobljub, je konec, sveže pomladi z novim zagonom še ni na vidiku, bela zima je letos samo kihnila na naše hribe, tako da je vse sivo, megleno in nekaj vmes. Nekaj vmes med zimo in pomladjo ter nekaj vmes med novimi začetki in nelagodno vmesno sivino, ko nismo povsem prepričani, ali bi zjutraj zares radi iz postelje in v megli odhiteli v službo, na predavanja, kamorkoli.

V taki vmesni sivini pridejo prav vsaka kava, nasmeh in nasvet – spodaj se zato po nasvet obračamo k tistim, ki se na stvar spoznajo. Najprej k Japoncem, ker so sposobni izklopiti vse skrbi in v tišini občudovati cvetoče češnje. Potem k Dancem, ker so kljub neprijaznemu vremenu in neprijetno dolgim nočem ob svečah in kaminih najsrečnejši ljudje na svetu. Na koncu še k Švedom, ker znajo najti pravo ravnovesje vsega, tudi kave in mleka. 

 

JAPONSKI IKIGAJ IN IČIGO-IČIE

Lanskoletna knjižna uspešnica Ikigaj uči, da vsak od nas potrebuje eno strast, ki nam prinaša srečo in zadovoljstvo, hkrati pa tudi osmišlja naše bivanje. Japonska avtorja sta letos na knjižne police postavila novo japonsko modrost uživanja enkratnosti življenja.

Zdi se enostavno, a je pravzaprav umetnost – da po svetu stopamo z odprtimi očmi in mislimi, da je lahko vsak trenutek najlepši v življenju. Življenje se vedno dogaja tukaj in zdaj,  preteklost je minila, prihodnost je vedno negotova, šteje pa le točno ta trenutek. In to preposto zavedanje lahko popolnoma spremeni doživljanje sveta, odnose z drugimi in samim seboj.

Ičigo-ičie, ki pravzaprav pomeni ‘zdaj ali nikoli’, v platnice in tiskane vrstice ujame nasvete, kako prepoznati in uloviti dobre trenutke ter uživati v njih tako, kot se odslikajo pred nami – edinstveno in neponovljivo. Japonske češnje cvetijo vsako leto enkrat, vsačkič ob približno istem času, na istem mestu. Pa vendar vsakič znova mir in zadovoljstvo pod belimi cvetovi češenj ustvarjata posebno edinstvenost, ki je ne moremo ujeti, če je ne čutimo. V duhu japonskih češenj nas prijazna knjiga z globokim sporočilom v lepe trenutke vodi za roko in nas uči, da na kavi ugasnemo telefon, da med hitenjem od parkirišča do pisarne pogledamo v nebo, vdihnemo svežo jutranjo meglo in se nasmejemo neznancu. Da pomežiknemo prodajalki svežih rogljičkov za malico. Da smo v igri z otrokom zares prisotni, poslušamo njegovo čebljanje in vmes ne odgovarjamo sodelavcu, ne sestavljamo seznama opravil za naslednji dan. Da smo prisotni v trenutku, ki bo minil, če ga ne doživimo zares.

Da smo prisotni v trenutku, ki bo minil, če ga ne doživimo zares.


DANSKI HYGGE IN LYKKE

Umetniki doživljanja nepozabnih trenutkov pa niso le sproščeni Japonci, pač pa tudi srečni Danci. Najprej Hygge in nato Lykke zapletenost življenja, ki ga v slovenščini imenujemo sreča, razložita povsem enostavno, povsem po dansko. Sreča je lahko topla odeja, skodelica čaja in dobra knjiga. Sreča je lahko znižana svilena ruta. Sreča je lahko topel kamin v koči s prijatelji. Sreča je lahko prižgana sveča. Sreča so lahko dežne kaplje na oknu … Vidite, kam pelje danski nasvet? Da je sreča sila preprosta stvar, ki pa za pravi občutek zahteva zavedanje, da nam preproste stvari pomenijo veliko.

Sreča je lahko topla odeja, skodelica čaja in dobra knjiga. Sreča je lahko znižana svilena ruta. Sreča je lahko topel kamin v koči s prijatelji. Sreča je lahko prižgana sveča. Sreča so lahko dežne kaplje na oknu … Vidite, kam pelje danski nasvet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŠVEDSKI LAGOM

Od uživanja v trenutku in spoznanju sreče v preprostih rečeh pa do švedske umetnosti uravnoteženega življenja. Ko je vsega ravno prav. Ko so odnosi v ravnovesju, ko najdete pravo razmerje med delom in užitkom, med kavo in mlekom. Upoštevanje načel ‘lagom‘ pa je dobro tudi za čiščenje navlake iz življenja (takšne in drugačne). Uči nas uživanja v hrani ali pa negovanja vrtička za hišo. Mimogrede pa postreže še s finim švedskim nasvetom opremljanja doma in priprave peciva. In tako je vse na svojem mestu, uravnoteženo.

Ko je vsega ravno prav. Ko so odnosi v ravnovesju, ko najdete pravo razmerje med delom in užitkom, med kavo in mlekom. Upoštevanje načel ‘lagom‘ pa je dobro tudi za čiščenje navlake iz življenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: MKZ in NF

 

______________

Dobro življenje pa je tudi dobro branje, privošči si ga spodaj …