Med levi, gepardi, sloni in pisanimi Masaji

Ena turistično najbolj obiskanih dežel v Afriki se na sezname želja popotnikov vpisuje zaradi mavrične palete živalskega in rastlinskega sveta, ki mu nasproti stoji vrveč in svetovljanski Nairobi. V spomin pa se vtisne zaradi nepozabnih safarijev iz Nairobija preko parkov Nakuru, Samburu in Shaba vse do savane Masai Mare. Filmski prizori levov, gepardov, slonov in žiraf se z letno selitvijo gnujev in zeber med julijem in avgustom priplazijo naravnost v srce, kjer še dolgo dvigujejo popotniška pričakovanja. Kogar ne prepriča slikovit safari, ga očarajo pisani in pristni Masaji, ki se v velikem številu še vedno nomadsko selijo po deželi skupaj s svojo živino. Za res zahtevne pa so tu še idilične koče na osamljenih otokih ali prenočišče v pravem šolskem avtobusu. Za vedoželjne pa še seznam zanimivosti na koncu strani. Kenija ima torej vse.

kenija

Nairobi

Z BLATNIMI DLANMI, OGRNJENO V MODRA ORIGNJALA

Pleme, ki ga zaznamujejo močan občutek za neodvisnost, pisana oblačila in nomadsko življenje, ima za nas z druge zemeljske poloble v rokavu skritih cel kup asov presenečenja in zanimivosti. Poročene ženske, na primer, ne nosijo poročnega prstana, ampak modra ogrinjala, moški pa se lahko poročijo s toliko ženskami, kolikor jih lahko vzdržujejo. Možje ne živijo v istih kočah kot žene in otroci – te koče so narejene iz blata in slame, zase, za otroke in za moža pa jih sezidajo kar žene same. Masaji divjih živali ne lovijo za hrano, ampak kot znak moči, s pečenim mesom domačih živali pa se prehranjujejo le moški, ženske živijo od mleka. Izredno cenijo volovsko kri, ki jo pijejo svežo, njihovo bogasto pa se meri po številu in zdravju krav, za katere poznajo kar 700 različnih izrazov. Ne, pri Masaji ni »vsaka krava krava«.

KENIJA

kenija

IZ BLATNE KOČE V HIPIJEVSKI AVTOBUS

Če blatne koče niso nastanitev, ki ste si jo v klimatiziranem in udobnem letalu do Kenije zaželeli, v preveč »evropskih« hotelih pa tudi ne bi spali cel dopust, je nekaj nočitev v Brandy Busu naročena popestritev že tako pestre Kenije. V mestu Karen v senci zibajočih dreves stoji parkiran šolski avtobus, ki že leta ne prevaža več zaspanih otrok v šole in kričečih in skuštranih iz šole. Okusno opremljen avtobus skoraj na pladnju ponuja prepričljive razglede skozi številna mala okna, bivanje pa je prijetna in mirna sprostitev od celodnevnih safarijev ali vrvečega mesta. Hipijevski Airbnb lahko izkusite pod streho, ki pod seboj skriva dve nadstropji in kar 3 postelje. Za prave avanturiste je zunaj urejeno kurišče, ki bodo za večerjo na ognju pripravljali prekajene hrenovke. Če jih ne bodo pojedli levi. Hrenovk, seveda.

kenija

ZA PREŽVEKOVANJE PA ŠE TOLE:

  • Kenijsko pleme Kalenjin so poimenovali kar »tekaško pleme«, saj so njeni pripadniki nosilci cele vrste tekaških svetovnih rekordov.
  • Ne samo najhitrejši ljudje, tudi najhitrejša žival na svetu je doma v Keniji. Verjetno ni ravno naključje, da najhitrejši ljudje živijo v isti državi kot gepard.
  • Ste vedeli, da je svahili uradni jezik Kenije in da Applova Siri izhaja prav iz svahilskega izraza za ‘skrivnost’?
  • Kenija je največja izvoznica kave na svetu, Kenijci pa pijejo čaj. Zanalašč?
kenija

Geparda

Foto: Pixabay in shutterstock


_______________

DEŽELA NAJHITREJŠIH LJUDI IN ŽIVALI, DEŽELA SAVANE, SLONOV, ZEBR, ŽIRAF, LEVOV IN MOGOČENEGA KILIMANJARA – ČAROBNA KENIJA

SI ŽELIŠ SREČATI MASAJE IN ZAPLAVATI V TOPLEM INDIJSKEM OCEANU? POTEM IMA KOMPAS ZATE PRAVO POTOVANJE.

KENIJA

 

_________

Če te je navdušil afriški safari, poglej še ..