KJER JE KENGURUJEV VEČ KOT LJUDI

Edina država, ki je hkrati tudi celina. Dežela z največjo populacijo ovac na svetu, kjer je kengurujev več kot ljudi. Dežela »Aussijev« je zapisana v popotniške spomine zaradi nepozabnih roadtripov po divjini, zaradi puščavskega kampiranja pod zvezdami, pisanih hribov in ikoničnih osamelcev Uluru in Kata Tjuta. Pa zaradi številnih nacionalnih parkov in 10.000 peščenih plaž – zaradi čutnega plavanja z delfini, hranjenja pelikanov in snorklanja ob barvitem koralnem grebenu. Pa zaradi cele množice rožnatih jezer!

 

ROŽNATA AVSTRALIJA

Hutt Lagoon in rožnato jezero (Melbourne)

Pogled na jezero v parku Westgate je nekaj dni v letu spektakularen. Čeprav izgleda nerealno roza, je pojav povsem naraven. Intenzivna rožnata, ki je na določenih mestih skoraj rdeča, je posledica nenanavadno visoke slanosti, ki jo povzroči dolgotrajno in močno sonce skupaj s suhim vremenom. Ker je jezero na različnih delih različno globoko, so odtenki rožnate po jezeru različni, kar povzroči, da jezero izgleda kot paleta abstraktnega umetnika. Jezero je sicer nežno rožnato tudi čez leto, a je odtenek rožnate manj intenziven. Takrat za obarvanje poskrbijo alge, ki proizvajajo velike količine karotenov – rdečih pigmentov.

OGLASNA VSEBINA

Viktorijina rožnata jezera (nacionalni park Murray-Sunset)

V kampu Murray-Sunset parka sončni zahodi niso edini, ki se obarvajo rožnato. V neposredni bližini kampa je namreč skupina avstralskih rožnatih jezer. Tudi te je obarvala alga, barva jezer pa je najbolj intenivna po dežju, ko se alge na dnu še bolj razrastejo. Ob dolgotrajni suši so Viktorijina jezera mlečno rožnate barve.

Jezero Hillier

Ne bo vas očaralo z velikostjo, tudi z živalsko pestrostjo ne – dolgo je namreč le 600 metrov, široko pa ne več kot 250, v njem na plava nič (živega). Vam bo pa pospešilo srčni utrip in povzročilo, da boste mežikali, kar se bo dalo redko, da boste lahko v neubesedljivem pogledu uživali čim dlje. Zakaj neubesedljivem? Jezero leži v neposredni bližini azurno modrega Tihega oceana, loči ju temno zelen gozdni pas, obrožen je s svetlo zeleno travnato ravnino, ki se preliva v nebeško modro nebo in puhaste bele oblake. In pogleda, ki ga ta barvna kombinacija ponuja, se z besedami pač ne da opisati. Lahko se pa vseeno poskusi … Od daleč izgleda kot velika rožnata pega. Ko se pogled prebije bližje, dobi rožnata voda še poseben vodeni odsev in čudovito prosojnost, nekaj pa kljub različnim bližinam in kotom vseeno ostane enako – nezmotljiva rožnata, do koder seže pogled. Ni edino rožnato jezero na svetu, niti edino v Avstraliji, je pa edino, za katerega raziskovalci še vedno ne vedo, kaj je vzrok za očarljivo barvo. Predvidevanja ne grejo mimo visoke slanosti, slanoljubne alge in rožnate bakterije. Ostala rožnata jezera odtenke menjavajo glede na letne čase in vremenske razmere, jezero Hillier pa svoj rožnati odtenek ohranja čez celo leto. Rožnato barvo ohrani tudi, če ga zajamete v steklenico in odnesete domov! Plavanje v jezeru je zaradi raziskovanja prepovedano, zelo priljubljeni pa so helikopterski ogledi celotnega področja z jezerom vred. Zahodni del avstralske celine blizu kraja Esperance pa skriva še eno prikupno rožnato jezero.

 

NE LE ROŽNATA, AVSTRALIJA JE MAVRIČNA

Rožnata pa ni edina barva, na katero lahko naletite v Avstraliji. Neskončna rdeča, oranžna in vroča v puščavah. Siva in puhasta na koalah. Rjava in poskočna na neštetih kengurujih. Siva in vroča na dolgih kilometrih osamljenih cest. Azurno modra na 100.000 avstralskih plažah. Vsaka pa po svoje čudovita, edinstvena in nepozabna.

 

Foto: Shutterstock in Pixabay


______________

VELIKI KORALNI GREBEN, SYDNEY, AVSTRALSKA DIVJINA,… KAJ VSE PONUJA AVSTRALIJA, DEŽELA IN KONTINENT ZASE. 

KOMPAS V AVANTURO DALJNIH DEŽEL DODA ŠE NOVO ZELANDIJO Z OGLEDI LEDENIKOV IN OPAZOVANJI KITOV IN MAORSKE TRADICIJE.

______________

SIJAJNA PLAT POLETJA!

KARTICA DINERS CLUB GOODLIFE TI PRINAŠA TUDI STALNI 4% POPUST NA KATALOŠKO PONUDBO TURISTIČNE AGENCIJE KOMPAS.

PREVERI ŠE OSTALO POLETNO PONUDBO IN NAROČI KARTICO.

______________

Če si že tukaj, preberi še …