Dobro mesto  – VERONA

Utrinki IVE KRAJNC BAGOLA

»Italija te zasvoji. Postane del tvojega življenja in nujno jo moram vsako leto obiskati!« Tako Italijo čuti odlična slovenska igralka Iva Krajnc Bagola. Pravi, da bi si lahko izbrala veliko italijanskih mest ali pokrajin, kjer je že bila, a ima Verona v njenem srcu posebno mesto. Mesto ljubezni, mesto za zaljubljene, ki amorjeve puščice strelja na vsakem koraku.

Zakaj sem izbrala Verono…

Velikokrat sem si že želela obiskati Verono, pa je vedno prišlo nekaj vmes. Ko pa sva se z Aljošo (op. Ivin mož Aljoša Bagola) odločila, da greva, je bil očitno pravi čas. Kot da nama je bila usojena. To je bil najin prvi pobeg. Imela sva se čudovito in res je mesto zaljubljencev. Še sama sem se zaljubila v Verono.

La dolce vita

Ravno zato mi je všeč, ker ima take prave italijanske vibracije. Ležerne in nakupovalne (smeh). In ker je povezana s kulinariko. Vse te sestavine pravijo ‘vzemi si čas zase, uživaj, pohajkuj’.

Ni Italije brez hrane…

… in tudi v Veroni je tako. Obhodila sva kar nekaj gostilnic in tudi kako picerijo. To je res neverjetno, da v Veroni najdeš na vsakem vogalu res dobro picerijo. In sladoled! Gelato! Moj najljubši je na ulici Mazzini, imenuje se Gelateria Mazzini. Imajo res božanski sladoled! Moj nasvet, poskusite figovega! Noro okusen!

OGLASNA VSEBINA

Pa jedla sva pravo siciljansko gosto paradižnikovo juho v kruhovi skledi, testenine z račko, rižoto s šparglji. Skratka v Italiji s hrano nisem še nikoli zgrešila. Najraje imam prav male družinske trattorie, ki te začarajo že z ambientom.

In ni Verone brez Aperol Spritza…

Ko je lepo vreme in vsi domačini in turisti sedijo zunaj v kavarnah, barih, restavracijah, trattoriah, so mize vedno polne kozarcev z rožnato pijačo, ledom in pomarančo. Čudovito je bilo sedeti na malem trgu Piazza delle Erbe, ki ga obdajajo barvite hiške in imaš pravzaprav občutek, da sediš pri nekomu doma na terasi ter srkati hladen Aperol Spritz.

 

Da o kavi sploh ne govorim…

Kava, brez veze sploh govoriti! (smeh). Tudi ta mit o italijanski kavi res drži. Ko ti žlička že v navadnem kapučinu stoji pokonci. Mmmm

Ležernost in nakupovanje vedno prineseta dobre rezultate

… in tako je bilo tudi tistega aprila, ko je bil nakup čevljev tako uspešen, da so zdaj, po dveh letih že precej načeti. Tam se vedno splača kupiti čevlje in kakšen pas, skratka dobre usnjene izdelke. Nakupovanje v Veroni na ulici Mazzini je en sam sprehod in užitek ob enem. Všeč mi je ta italijanska sproščenost, ko tudi v trgovinah z dragimi znamkami ni vzvišenosti. No, razen v Pradi so naju presenetile prodajalke v rokavičkah, to je bilo malo smešno.

Agriturizmo za občutek podeželja…

Stanovala sva malo izven Verone, na podeželju v enem prekrasnem kmečkem turizmu Delo. Italijani znajo dodelati stil do potankosti. Čeprav je bila hiša nova, je zgledala kot iz enega drugega časa. Pogled iz najine velike sobe je bil na zelene vinograde. Lastnica nama je pripravila čudovit zajtrk z domačimi pitami, vse je bilo sveže in domače.

Sprehod zaljubljencev…

Verona ti ponuja počasen sprehod, saj te ves čas obdajajo znamenitosti in pri vsaki se lahko malce vstaviš in použiješ lepoto arhitekture, umetnosti, narave. Občudovala sem amfiteater, ki ima enkratno akustiko.  Čudovit sprehod je bil ob reki Adiži, ki teče skozi Verono, za naslednjič pa nama je ostal še čudovit razgled na Verono z gradu San Pietro.

Ah, Romeo in Julija…

Ja v Veroni je res vse kičasto, povezano z ljubeznijo. Vedno sem se upirala takim stereotipom, ampak to mesto te posrka in te zasvoji. Seveda sva si ogledala tudi Julijino hišo in znameniti balkon in na zidu kot prava zaljubljenca pustila tudi svoj pečat (sticker) Iva + Aljoša. Hahaha.

Foto: Mimi Antolović za MGL in Pixabay.com


_______________

VERONA  JE RESNIČNO TAKO MESTO, KI AMORJEVE PUŠČICE STRELJA NA VSAKEM KORAKU.

KOMPAS VAM RAZKRIJE ZGODBO, KI JE BURILA DUHOVE IN PREBUJALA ČUSTVA GENERAICJ MLADIH ZALJUBLJENCEV.

______________

Povzeto po članku Dobro mesto, revija Goodlife, pomlad 2013

______________

Če si že tu, preberi še tole …